Jadłospisy


  

Skład potraw w jadłospisie 12.10.2020 – 23.10.2020
Lane ciasto na porcji rosołowej.
Porcja rosołowa, mąka, jajka, marchewka, pietruszka zielona, koperek zielony, seler, pieprz, sól.
Ziemniaki z gulaszem wieprzowym.
Ziemniaki, mięso łopatka wieprzowa, sos pieczeniowy (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, sól, suszone warzywa- pomidor, cebula, czosnek, cukier, tłuszcz palmowy, ekstra drożdży, aromaty(pszenica, soją), barwnik karmel, przyprawy, kwas cytrynowy, może zawierać jaja, mleko, Przyprawa do gulaszu(sól, papryka słodka, czosnek, gorczyca biała, marchew, papryka ostra, cebula, majeranek, cząber, kminek, owoc kolendry, tymianek, natka pietruszki, chili, pieprz) mąka, cebula, czosnek, pieprz, sól. 
Zupa jarzynowa z ziemniakami na porcji rosołowej.
Porcja rosołowa, mieszanka jarzynowa(marchew, pietruszka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kalafior, groszek zielony, por, seler) jogurt naturalny, mąka, sól, pieprz, koperek zielony, pietruszka zielona.
Bigos z mięsem kiełbasą i boczkiem.
Kapusta biała, kapusta kiszona, kiełbasa, boczek wędzony, mięso łopatka, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól, przyprawa do bigosu(sól, gorczyca biała, cukier, kolendra, kminek - 7%, papryka słodka - 6,5%, czosnek granulowany - 6%, ziele angielskie, owoc jałowca, rozmaryn, suszony koncentrat grzybów leśnych (koncentrat grzybów leśnych, maltodekstryna, barwnik: karmel amoniakalny), grzyby suszone (borowiki)
Zupa krem z grochu przecieranego na porcji rosołowej z grzankami.
Porcja rosołowa, groch przecierany, marchew, seler, jogurt naturalny, mąka, pieprz, sól.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. 
Makaron (mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, tłuszcz, węglowodany, błonnik, białko), szpinak, filet z kurczaka, śmietanka 30%, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka.
Zupa pomidorowa z ryżem na porcji rosołowej.
Porcja rosołowa, pomidory w puszcze( obrane pomidory całe, sok pomidorowy, regulator kwasowości-kwas cytrynowy), marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, jogurt naturalny, mąka, sól, pieprz, koperek zielony, pietruszka zielona.
Ziemniaki, paluszki rybne.
Ziemniaki, ryba miruna, bułka pszenna, bułka tarta, jajka, przyprawa do ryby(sól, natka pietruszki, cebula, czosnek, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, owoc kolendry, bazylia, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, korzeń lubczyku może zawierać gluten, jajka, mleko, soja, seler, orzeszki ziemne, sezam), olej.
Zupa porowo-ziemniaczana na porcji rosołowej.
Porcja rosołowa, pory, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka zielona, koperek zielony, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Spaghetti w sosie bolognesse z mięsem
Makaron (mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, tłuszcz, węglowodany, błonnik, białko, sól), mięso łopatka wieprzowa, pomidory w puszcze( obrane pomidory całe, sok pomidorowy, regulator kwasowości-kwas cytrynowy), zioła prowansalskie(oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek), papryka słodka, czosnek, cebula, sól, pieprz.
Kluski grysikowe na porcji rosołowej.
Porcja rosołowa, kasza manna, jajka, marchewka, seler, pietruszka zielona, sól, pieprz.

Ziemniaki, kotlet drobiowy z serem żółtym. 
Ziemniaki, filet drobiowy, jajka, mąka, buła tarta, sól, pieprz,  przyprawa gyrosa(sól, czosnek - 11%, kolendra -10,6%, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn - 3,6%, oregano, tymianek, pieprz czarny, ser żółty.
Żurek z jajkiem ziemniakami, kiełbasą.
Porcja rosołowa, Żurek koncentrat(woda, mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek), ziemniaki, kiełbasa zwyczajna, jajka. 
Ziemniaki, kiszka, kapusta kiszona.
Ziemniaki, kiszka, kapusta kiszona.
Zupa rybna z ziemniakami.
Ryba miruna, marchew, seler, ziemniaki, sól, pieprz, koperek zielony.
Naleśniki z dżemem i bitą śmietaną.
Mleko, mąka, jajka, cukier waniliowy(cukier, aromat, etylowanilina, może zawirać gluten, gorczycę, seler, soję, mleko, jajka) proszek do piecznia( substancje spulchniające: difosforan, disodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna, może zawierać gorczycę, seler, soję, mleko, śmietanka 30%.