5 x 1 = zdrowie

Jem warzywa i owoce, jem kolorowo, jem zdrowo pod takim hasłem uczniowie klasy piątej zachęcali swoich kolegów do dbania o własne zdrowie. Zdrowie to po prostu życie. Obliczono, że uczniowie szkoły podstawowej zjadają około 400-600 kg pożywienia. Najwięcej zjadamy węglowodanów, tłuszczów i białek, a witamin jedynie około 350g! To właśnie witaminy należą do ważnych składników pokarmowych. Każdy z nich pełni ważne funkcje np. wapń odpowiada za budowę kości i zębów, żelazo- za skład krwi, siarka- za stan włosów, skóry i paznokci, magnez- za pracę mięśni, sód, potas, fosfor regulują ilość wody. Natura podarowała nam całe mnóstwo   warzyw i owoców, naukowcy podzielili je na 5 grup kolorystycznych i stwierdzili, że barwa wiąże się  z określonymi substancjami odżywczymi. Bajeczne barwy warzyw i owoców ( zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, białe) to nie tylko radość dla naszych oczu, lecz bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika.

Organizm człowieka nie potrafi gromadzić witamin, składników pokarmowych na zapas, dlatego potrzebuje regularnych ich dostaw.

Aby być zdrowym, należy codziennie jeść warzywa oraz owoce każdego koloru, bo 5x1= zdrowie.